Top IT veštine za 2014. - Programeri i dalje najtraženiji

Bez autora
May 20 2014

Programeri su i dalje najtraženije zanimanje u oblasti IT-ja, pokazalo je istraživanje koje je za prvi kvartal godine uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Analizirani su svi oglasi u kategoriji IT-ja, objavljeni na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u prva tri meseca 2014. Više od dve trećine svih objavljenih oglasa za posao u oblasti informacionih tehnologija bili su za programere, pokazala je ova analiza. Od ostalih zanimanja skoro podjednako su bili zastupljeni dizajneri, sistem administratori, SAP specijalisti, IT tehničari, administratori mreža, administratori baza, a najmanje su bili zastupljeni inženjeri za testiranje softvera.

Top IT veštine za 2014. - Programeri i dalje najtraženijiProgrameri su i dalje najtraženije zanimanje u oblasti IT-ja, pokazalo je istraživanje koje je za prvi kvartal godine uradila  Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Analizirani su svi oglasi u kategoriji IT-ja, objavljeni na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u prva tri meseca 2014., prenosi Link grupa.

Više od dve trećine svih objavljenih oglasa za posao u oblasti informacionih tehnologija bili su za programere, pokazala je ova analiza. Od ostalih zanimanja skoro podjednako su bili zastupljeni dizajneri, sistem administratori, SAP specijalisti, IT tehničari, administratori mreža, administratori baza, a najmanje su bili zastupljeni inženjeri za testiranje softvera.

U saopštenju Link grupe se navodi da kako bi analizirala potražnju za IT veštine u Srbiji, profesorka Svetlana Anđelić pregledala je sve oglase za posao koji su u oblasti IT-ja raspisani od januara do maja 2014. godine.

Želeli smo da proverimo kakva je situacija na tržištu rada u IT-ju na početku 2014. godine. Saznali smo da su se naše prognoze ostvarile, i da potražnja za programerima nastavlja da raste. Ovo nam je izuzetno značajno za kreiranje nastavnog programa našim studentima, kaže Svetlana Anđelić, pomoćnik direktora za istraživanje na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

Kada se posmatraju posebno IT veštine i programski jezici koji su najcenjeniji na tržištu, na prvom mestu su Java, C# i PHP. U odnosu na prva tri meseca prošle godine, potražnja za Java programerima je dodatno porasla. Ista je situacija i sa C# i C++ programerima.

Nešto manja potražnja bila je u januaru, ali broj oglasa za posao je porastao naglo u februaru i martu, kada je reč o ovim programskim jezicima. Ovo je uobičajena praksa: što godina više odmiče, to se i broj oglasa za posao u IT-ju povećava, kaže Svetlana Anđelić. 

Ona dodaje da će, ako se ovako nastavi, ukupan broj oglasa u IT-ju objavljen u 2014. biti znatno veći nego prošle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik